De snotbek

Lang, hééél lang geleden, toen ik nog een “snotbek” was van 14 jaar, kwam ik van school met m’n dooppeter. In de auto op de terugweg van Veurne en na de gebruikelijke vragen hoe het op school geweest was, zei ik tegen hem dat ik ook wel zou willen koersen. Hij keek me aan en zei het volgende: “Gie goa leern”. En daarmee was alles gezegd. En inderdaad zo geschiede. Ik ben gaan studeren en als ik zie waar ik vandaag sta, dan kan ik hem geen ongelijk geven. Alhoewel…, hoe ver had ik het “geschopt” als coureur….

De IT-er

De jaren gingen voorbij en aan sport deed ik niet, behalve “radio-actief” zijn in de plaatselijke chiro, tot een 10-tal jaar geleden, ik rugklachten begon te krijgen door het zittend beroep als IT-er. Van de ene kinesist naar de andere, tot ik terecht kwam bij Erik Hofman in Veurne. “Aan sport doen”, was zijn boodschap. Ik zei: “ja oké, ‘k zal wat gaan zwemmen of zo”. Nee, nee, wat zijn antwoord, best is om te gaan fietsen en het mag zelfs met een koersfiets. Zo ben ik naar de fietsenwinkel gestapt en heb toen mijn eerste koersfiets gekocht.

De Wielertoerist

Zo is de oude liefde voor de fiets terug aangewakkerd en werd ik meer en meer gebeten door het fietsen. Het mocht wel eens een grotere uitdaging zijn en zo ben ik de Mont Ventoux opgefietst en de Galibier beklommen ten voordele van Climbing for Life in 2016. In 2017 heb ik mij aangesloten bij Wielertoeristen Leisele en werd het fietsen nog versterkt.

Op 6 april 2018 heb ik Paris-Roubaix gereden. Ja, inderdaad, redelijk zot kan je zeggen, maar kasseien zeggen me niets, integendeel. De 176 km en 57 km kasseien heb ik makkelijk verteerd.

De Bucket list

Iets wat reeds vele jaren op mijn bucket list staat, is het rijden van de Tour de France. Dat dit om praktische en logistieke redenen niet te organiseren is alleen, bleef dit nog altijd een droom. Tot ik in de lente van 2018 op Facebook een advertentie zag passeren met de titel:
“DE TOUR DE FRANCE ZELF FIETSEN”. Eens een mailtje gestuurd en de bal ging aan het rollen. Uiteraard moest er nog eens gebabbeld worden met m’n vrouwtje, want ja, “bibi”, zal 3 weken weg zijn van thuis. De GO werd gegeven 😉 (merci, schatje)

En nu?

Ja, en hoe goed is mijn conditie? Euh…
Simpel, een conditietest en body scan laten doen begin december 2018 bij Energylab in Gent. Conditie is redelijk goed. Voor een man van 47 jaar ligt mijn FTP op 220W en een vetpercentage van 19% wat zeer goed is voor een recreatieve sporter, wisten ze me te vertellen bij Energylab. Voor de te leveren prestatie is dit natuurlijk niet voldoende en het vetpercentage zou nog naar beneden moeten. Ondertussen volg ik reeds 5 weken nauwgezet het opgemaakte trainingsschema. Ik ben ook gestart met op mijn voeding te letten.

Een nieuwe fiets

Al meer dan een jaar spreek ik om een nieuwe fiets te kopen. Ik reed nog steeds met m’n eerste fiets afgemonteerd met Shimano Tiagra. Voor de bergen niet ideaal met een verzet van 52/39 en 9 versnellingen achteraan. Mijn zinnen stonden reeds lang om een Specialized te kopen en na het bezoek aan Vélo Follies in Kortrijk begin vorig jaar, was ik nog meer overtuigd. Het zou een Specialized mat zwart worden. Uiteindelijk is het een SWorks Roubaix geworden, mat zwart natuurlijk, afgemonteerd met Shimano Ultegra Di-2. Het is alsof je van een 2PK in een Rolls Royse stapt.

2 gedachten over “Over mij”

 • Hey Dominique,
  Ik wil je nog op de valreep veel succes wensen met je uitdaging! Ik weet dat je 100% bent voorbereid en er volledig voor zal gaan💪 Ik heb er vertrouwen in😉
  Doe da goe!!!!
  Good luck🤞
  Groetjes,

  Els Dejonghe
  Diëtiste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *